CoNika’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

Recomandari pentru intocmirea unui CURRICULUM VITAE:

1. Sa fie scurt si explicit.
Nu va apucati sa va scrieti autobiografia ! Scrieti ceea ce este cel mai important sa stie cel care va citi. Rezumati punctele principale ale activitatii dumneavoastra profesionale si prezentai-va realizarile si experienta intr-un numar redus de cuvinte. Folositi fraze scurte. Fiti concis. Tineti la indemana doua versiuni ale CV-ului: una de o pagina, pentru situatiile in care concizia va fi apreciata si una mai lunga (2-3 pagini) pentru acelea cind trebuie sa furnizati mai multe detalii.

2. Sa aiba un aspect atragator.
Mesajul care trebuie sa iradieze din CV-ul dumneavoastra cind va fi in miinile celui care face angajarile trebuie sa fie „Reprezint un profesionist”. Folositi hirtie standard, A4, de calitate buna, alba sau de o culoare pastel, discreta (galben-pai e una din cele mai indicate). Tipariti-l pe o imprimanta jet sau laser. Cerneala neagra e cea mai potrivita. Nu abuzati de fonturi speciale sau artificii grafice, vor strica impresia. Fiti sobru dar nu monoton.

3. Scrieti o scurta nota referitoare la obiectivele dumneavoastra.
Spuneti in maxim trei propozitii scurte ce doriti sa realizati in mod special, ce va anima sa solicitati postul.

4. Capitolele care trebuie sa fie dezvoltate:
Studii.
Cursuri speciale.
Domenii de interes profesional.
Limbi straine.
Experienta.
Abilitati si realizari.
Publicatii, articole, conferinte.
Distinctii, premii.
Asociatii profesionale.
Date personale.
Referinte.

Puteti include si alte teme, in masura in care reprezinta puncte forte si tintesc scopul dumneavoastra. Organizati-va astfel temele incit sa scoata in evidenta calitatile si sa estompeze punctele slabe.

5.Studii.
Enumerati diplomele, institutiile si perioadele incepind cu cea mai recenta scoala absolvita / cea mai importanta diploma. Pe cel ce va citi il va interesa mult mai putin ce scoala generala ati urmat decit ce facultate ati absolvit, de exemplu. Usurati-i parcurgerea CV-ului, incepind cu ce e mai important. E recomandabil sa mentionati toate cursurile relevante si chiar de mai mica importanta daca au legatura directa cu activitatea ceruta in postul respectiv. Referiti-va numai la cursurile in urma carora ati obtinut o diploma, atestat, acreditare.

6. Experienta.
Enumerati institutiile in care ati lucrat, functiile avute si data angajarii, in ordine cronologica. Mentionati orice e relevant, chiar daca a fost jumatate de norma sau chiar voluntariat. Mentionati orice promovare in functie, va scoate in evidenta capacitatea de asumare a unor grade de raspundere superioare. Daca exista perioade de somaj, nu le citati, dati doar datele exacte in dreptul fiecarei functii.

7. Abilitati si realizari.
Descrieti realizarile folosind cuvinte dinamice : proiectat, condus, redus, simplificat. Scoateti in evidenta ceea ce ati realizat, nu ceea ce aveti posibilitatea sa realizati. In loc de „Pot administra eficient un buget” spuneti ” Reducind bugetul cu 10% prin reducerea cheltuielilor in departamentul x, am realizat o crestere a profitului de 15%”. Enumerati realizarile referitoare la functiile mentionate in capitoul „Experienta”.

8. Publicatii, articole, conferinte.
Calitatile de comunicare sunt destul de rar intilnite si foarte apreciate in prezent. Nu uitati sa uzati de acest punct in favoarea dumneavoastra.

9. Referinte.
Potentialii dumneavoastra superiori nu au nevoie sa li se spuna ca va pot cere referinte. Daca veti prezenta o lista de nume, verificati daca numerele de telefon si adresele sunt la zi. Nu mentionati o persoana inainte de a o intreba daca e dispusa sa va acorde o recomandare pozitiva in caz ca i se va cere. Nu mentionati o persoana care v-ar aduce laude neconvingatoare.

10. Scrieti cel putin doua Curriculum Vitae.
Scrieti unul traditional, folosind ideile prezentate anterior si altul original, care sa reflecte stilul dumneavoastra personal. Schimbati ordinea temelor, laudati-va, folositi o hirtie de culoare tipatoare, dactilografiati-l pe o masina de scris veche, faceti orice altceva va trece prin cap. Folositi versiunea aceasta cind simtiti instinctiv ca va va folosi. Testati efectul, imbunatatiti-l pe parcurs.
Intocmiti versiuni diferite pentru diferite domenii si situatii.

11. Rugati cel putin doua persoane sa citeasca versiunea finala.
Nu va pierdeti timpul cu cei care nu au calitatile necesare acestui fapt sau cei care nu au simt critic. Nu trimiteti niciodata un curriculum vitae cu greseli de ortografie, dactilografiere sau de orice alta natura.

12. Nu atasati o carte de vizita sau o fotografie.
Veti da impresia ca sunteti pretentios.

13. Atasati intotdeauna o scrisoare de intentie.
In felul acesta veti solicita efectiv postul dorit si va veti expune motivele pentru care doriti acest post.

Anunțuri

Septembrie 24, 2007 - Posted by | Cum se face un Curriculum Vitae

1 comentariu »

  1. cf

    Comentariu de sal | Aprilie 23, 2009 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: